Wat jij kan winnen met menu-engineering?

Wel heel kort en krachtig: meer omzet en meer winst. Ben je nu voldoende getriggerd om verder te lezen?

Laat ons kort even verduidelijken wat de moeilijke term menu-engineering is. Simpel gesteld ga je het rendement en de populariteit van je gerechten in kaart brengen en deze gerechten vervolgens strategisch op je kaart plaatsen. Misleiding? Nee, natuurlijk niet, het is een correcte manier om het rendement van je horecazaak omhoog te stuwen.

Wat ga je concreet doen?

De omzet en de winstmarges van alle gerechten op je kaart met elkaar vergelijken. Je kan dit trouwens ook op je dranken toepassen. Waarna je belangrijke beslissingen gaat nemen. Je gaat gerechten een prominentere plaats geven, pushen en andere misschien wel van je kaart halen.

Menu-engineering moet uiteindelijk resulteren in de verhoging van je winstmarge met een dikke 10%.

De volgende stappen moeten je daar brengen:

STAP 1
Bereken de winstmarges op al je gerechten. Tel je productiekosten op en trek deze af van je verkoopprijs.

STAP 2
Deel vervolgens je gerechten in 4 categorieën in. Je cashcows zijn de super populaire gerechten met een hoge winstmarge. De rising stars zijn dan weer populaire gerechten waar je maar weinig marge op hebt. De vraagstukken zijn rendabele gerechten die niet echt populair zijn, terwijl de losers amper verkopen en amper wat opleveren.

STAP 3
Je gaat nu deze gerechten positioneren op je kaart. Het spreekt voor zich dat je cashcows er moeten uitspringen. Zij spelen de hoofdrol op je menukaart. De rising stars ga je proberen rendabeler te produceren. Ze zijn immers populair, maar je moet er meer aan verdienen. Bekijk of er goedkopere ingrediënten zijn en controleer je porties. Uiteraard boet je niet in op kwaliteit. Bij de vraagstukken moet je gaan uitzoeken waarom ze niet echt in de smaak vallen bij je klanten. Is het de prijs? De samenstelling? Laat deze gerechten aanprijzen, neem ze op in je suggesties en ga zo maar door. De losers? Die kan je eigenlijk net zo goed schrappen, tenzij ze weinig moeite en geld kosten en de hele dag door besteld kunnen worden.

Hoe pak je menu-engineering aan?

Wel daarvoor kan je rekenen op Growzer. Door ons horeca platform te gebruiken krijg je alle gegevens in handen om op een eenvoudige en snelle manier aan menu-engineering te doen.

Uiteraard zorgen we voor de nodige begeleiding om je op weg te helpen. Contacteer vandaag nog één van onze adviseurs, kom alles te weten over de troeven van Growzer en ga er al vanaf 0,80 euro mee aan de slag.

Hulp nodig of heb je nog een vraag?

Wij helpen je graag verder! Onze supportmail wordt 24/7 opgevolgd. Onze helpdesk is beschikbaar tijdens onderstaande uren:

Van ma tot vrij van 8u tot 22u
za en zo van 10u tot 18u

Stuur ons een email of bel ons nu

Probeer Growzer gratis en vrijblijvend uit.

Ontdek de troeven