Unilever & Growzer: samen investeren in de toekomst van de horeca

Bij Unilever staat verantwoordelijkheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop. Niet alleen richting consument, maar ook richting de horeca-ondernemer. Sales Lead On Trade bij Unilever Michiel Bleys beschouwt het ondersteunen van horeca-ondernemers als zijn plicht. Unilever omvormen van leverancier tot business development partner is zijn missie. Een visie die Growzer deelt en waarin we onze rol te spelen hebben.

Michiel, kan je je misschien kort even voorstellen?

Michiel: Als Sales Lead On Trade Belux ben ik commercieel verantwoordelijk voor een aantal merken. Lipton Ice Tea en Magnum zijn daarvan veruit de bekendste merken, maar daarnaast zijn er ook Pure Leaf, Ola, Knorr, Zwan, Ben&Jerry’s, …

En hoe positioneert Unilever zich richting de horeca-ondernemer?

Michiel: Als Unilever zijnde mogen we misschien net iets minder portfolio category power hebben dan Coca Cola, we zijn in volume wel het 2de grootste frisdrankenmerk  binnen de horeca. Onze Lipton Ice Tea is een gekende naam en een snel roterend product. We kunnen dus wel stellen dat we thuis zijn in de horeca.

Welke tendensen merk je vandaag de dag in de horeca?

Michiel: In België tellen we 40% meer horecazaken per capita dan in Nederland, je kan dus wel stellen dat het niet makkelijk is om hier een rendabele zaak uit te baten. Er zijn veel horecazaken, die bovendien kampen met een torenhoge loonkost en die sinds kort met nog meer wetgeving geconfronteerd worden. Daarmee besef je meteen dat winst maken in de Belgische horeca niet evident is. We voelen dat er een nood is aan een nieuwe aanpak en verfrissende ideeën om de rentabiliteit te verhogen. Op dat vlak willen we met Unilever dan ook een leidende rol spelen.

Welke misvattingen leven er momenteel nog?

Michiel: Heel wat ondernemers houden enkel rekening met de procentuele marge op hun assortiment, terwijl wij dit minder relevant vinden. Je kan dan wel veel procentuele marge maken op een product, maar als je het amper verkoopt verlies je er aan. Wij vinden de rotatie en de absolute marge belangrijker.

Hoe willen jullie met Unilever gaan bijdragen aan een meer winstgevende horeca?

Michiel: Wij willen effectief gaan bijdragen aan meer winstgevendheid op langere termijn binnen de horeca. Beschouw het gerust als een partnership. Stel dat ik 1 euro korting geef op een bak Lipton Ice Tea dan is dit leuk op korte termijn en heb je 1 euro meer verdiend, maar ik kan die 1 euro ook investeren in een systeem, informatie en processen waar je hele zaak mee gebaat is waardoor je er op langere termijn 10 euro mee kan verdienen. Ik geloof sterk dat de laatste aanpak veel rendabeler en interessanter is voor de horeca-ondernemer én voor ons. We willen de winstgevendheid mee helpen optrekken en uitgroeien tot een échte business development partner die meebouwt aan een rendabele en duurzame business.

En hoe uit zich dat in de praktijk?

Michiel: We zetten op verschillende zaken in, en één daarvan is Growzer. De digitalisatie in de horeca is aan een opmars bezig. Ik ben dan ook de markt gaan bekijken, waarbij Growzer in het oog sprong. Qua Horeca Management Platform lijken ze me momenteel de beste oplossingen te bieden. Je kan perfect aan menu-engineering doen, je foodcost uittellen en zien wat je snelle lopers zijn. Bovendien geeft het de nodige inzichten in de kassa resultaten. Wij willen dit systeem dan ook ter beschikking stellen als tool voor de horecaondernemer.

Hoe kan ik er als ondernemer aanspraak op maken?

Michiel: In grote lijnen zijn er 2 types zaken, zij die vast samenwerken met een brouwer en de zogenaamde “vrije” zaken. De zaken die vast samenwerken met een brouwer en ons kernportfolio afnemen krijgen Growzer gratis ter beschikking. Vrije zaken zullen loyalty punten kunnen sparen, waarmee ze korting kunnen krijgen op Growzer. Ik wil even opnieuw aanstippen dat we spreken over het ontwikkelen van de totale horeca zaak. Dat wil zeggen dat het ganse drankenportfolio, ook dat van andere en concurrerende merken gemanaged zal kunnen worden binnen Growzer.

Waar zit voor jullie de win?

Michiel: Door de horeca uitbaters te helpen de rendabiliteit te verhogen winnen ook wij. Wij zien het als een investering in onze klanten en ook als klantenbinding. Growzer is trouwens slechts één onderdeel van ons complete plan. Op www.horecabooster.be, dat begin 2019 gelanceerd wordt, zal ook heel wat info komen en ook andere aanvullende tools zullen ter beschikking worden gesteld van de horecaondernemer. Zo werken we mee aan een grotere winstgevendheid en de toekomst van de horeca. En daar hebben we met Growzer een perfecte partner in gevonden.


Hulp nodig of heb je nog een vraag?

Wij helpen je graag verder! Onze supportmail wordt 24/7 opgevolgd. Onze helpdesk is beschikbaar tijdens onderstaande uren:

Van ma tot vrij van 8u tot 22u
za en zo van 10u tot 18u

Stuur ons een email of bel ons nu

Probeer Growzer gratis en vrijblijvend uit.

Ontdek de troeven