Een uitgekiend concept en data vormen de basis van het succes van BAVET

Dat Bavet – een restaurantketen waar spaghetti centraal staat – aan een snelle opmars bezig is, staat vast. Ondertussen zijn er 6 zaken, met een aankomende opening van een 7de. (maar daar komen er op korte termijn nog een aantal bij.) De reden van dit succes? Een doordacht concept en slim gebruik van data zijn er alvast twee belangrijke. Wij gingen in gesprek met Pieter Vanneste, Brand & Communication manager van het succesvolle concept. Om te weten te komen hoe ze het verschil maken en hoe Growzer daarbij helpt.

Pieter, wanneer zijn jullie met Bavet begonnen? 

Pieter: In oktober 2015 opende oprichter Peter Van Praet de eerste vestiging in Gent. De voorbije jaren kwam er een tweede zaak bij in Gent, gingen er twee vestigingen open in Antwerpen en ook in Leuven en Brussel zijn we ondertussen aanwezig.We werken met een 20-tal vaste medewerkers, aangevuld met opgeleide studenten. Naast de vaste locaties beschikken we ook nog over een foodtruck.

Hoe verklaar je het succes van Bavet?

Pieter: Peter ging van start met een helder uitgedacht én uitgeschreven concept. Niets werd aan het toeval overgelaten en de bedrijfsvoering werd vanaf het begin onderbouwd met data. Bewijzen dat een horecaconcept ook met de witte kassa een succes kon zijn, was één van de uitgangspunten. Bavet werd zakelijk en conceptmatig in de markt gezet, maar dan wel zonder de beleving uit het oog te verliezen, die staat immers voorop. Wij vinden de customer journey en de experience uitermate belangrijk en investeren daar stevig in. Het zit hem in de details. Zo besteden we in onze restaurants bijvoorbeeld bijzonder veel aandacht aan de playlist en de muziek. Het mag onbelangrijk lijken, maar niets is minder waar.

“We bavet, you bavet, they bavet”

Met welke zaken maken jullie het verschil?
Pieter: Bavet staat voor beleving. De bavet zelf staat daarbij centraal, maar ook de inrichting van de zaak, de vibe en het feit dat we geregeld events, comedy nights, lezingen onder de naam van Bavet Angels nights en nog veel meer organiseren spelen een belangrijke rol. Mensen zijn op zoek naar iets extra en dit willen wij hen aanbieden door ze zelf hun spaghetti samen te stellen en in een aangename setting hiervan te genieten. Natuurlijk is ook de kwaliteit belangrijk. Die waarborgen we door onze fulltime Chef der Chefs die voortdurend opvolging doet van de sauzen. We pretenderen niet de beste spaghetti te serveren, maar wel de 2de beste na die van je (groot)moeder. Kwaliteit staat bij ons voorop, maar alle gerechten moeten wel binnen het concept passen. Uiteraard berekenen we de foodcost tot in het detail en willen we rendement halen, maar dit doet geen afbreuk aan de kwaliteit.

 

Waar haalde Peter de mosterd voor dit succesvolle concept

Pieter: Spaghetti is een universeel gegeven en een blijver. Peter zijn achtergrond ligt in Londen waar hij ongetwijfeld heel wat inspiratie opdeed. De bavet staat centraal als gimmick en zorgt voor herkenbaarheid. Een laagdrempelig concept dat breekt met het stijve, daar streven we naar. We gaan ook resoluut voor ‘Belgische spaghetti’ en verwijzen niet naar Italië als bakermat. Zo onderscheiden we ons van heel wat andere, meer traditionele restaurants.


Hoe benutten jullie data in het runnen van jullie restaurants?
Pieter: Van in de beginfase speelt data een belangrijke rol. Growzer staat daarbij centraal en we koppelen dit aan tools als online werkrooster. Verder werken we ook met de data van reservatiesystemen en de Joyn klantenkaart. We hebben iemand in dienst die zich specifiek met data bezighoudt en ook Peter is er quasi dagdagelijks mee bezig. Onze beslissingen worden gebaseerd op cijfers, al nemen we soms ook wel eens een berekend risico op buikgevoel.

“Growzer is de perfecte tool om je zaak te runnen. Het platform zorgt voor een gestroomlijnde communicatie met leveranciers en maakt alles perfect meetbaar”


Kan je ons enkele concrete voorbeelden geven van beslissingen op basis van data?

Pieter: Elke maandag bekijken we met ons management de rapportage en cijfers van de voorbije week. We noemen dit ‘Stainless Monday’. Op een heldere, beknopte manier krijgen ze de kerncijfers mee. De gemiddelde ticketprijs, de rotatie, de personeelskost in verhouding met de omzet en ga zo maar door. Heldere kleurcodes houden het inzichtelijk, waardoor de restaurantmanagers er ook effectief mee aan de slag gaan. Onze systemen en data helpen ons bij deze heldere rapportage.


En welke rol speelt Growzer in dit verhaal?

Pieter: Growzer is de spil van dit alles. Het is een super tool en eigenlijk onmisbaar om je horecazaak te beheren. Het aantal verkopen, je stock, productanalyses, menu-engineering, de foodcost en nog veel meer. Meer nog, het systeem toont zelfs de impact van je marketing aan. Verkoopt een bepaalde spaghetti meer als er een display op de tafels staat? Wat is de impact van een tijdelijke promotie? Growzer zorgt voor antwoorden. Het geeft ook onmiddellijk je marge aan, een noodzakelijk cijfer om succesvol je zaak te runnen.


Jullie koppelen Growzer ook aan andere systemen?

Pieter: Correct, Growzer koppelen we bijvoorbeeld met online werkrooster en Lightspeed, ons kassasysteem. We winnen er heel wat tijd mee. Op deze manier hebben we onze communicatie met leveranciers kunnen stroomlijnen. De gewonnen tijd investeren we in beleving en service naar onze klanten toe.


En gaan de medewerkers mee in dit verhaal?

Pieter: Je moet ze de voordelen duidelijk maken. Het doet hen persoonlijk groeien en ondersteunt hen in hun job. De tools sluiten aan bij het concept en eens ze dat doorhebben werkt het perfect. Waarschijnlijk zijn we ook de eerste zaak die recent heeft gekozen voor een ‘HR on the floor’ medewerker. Iemand die coacht, een achtergrond heeft in HR, maar wel meedraait in onze restaurants. Een investering, maar wel ééntje die we nodig vonden.


Wat brengt de toekomst nog?

Pieter: Een versnelde expansie. We gaan binnenkort nog zaken openen. Verder blijven we werken aan de beleving die we ook tot in de huiskamer willen doortrekken. De spaghetti van Bavet kan immers ook thuis geleverd worden. Standaard gaat er dan al een bavet mee, maar we denken ook over een specifieke playlist en ga zo maar door. Beleving is alles!


We wensen jullie alvast nog alle succes!

Hulp nodig of heb je nog een vraag?

Wij helpen je graag verder! Onze supportmail wordt 24/7 opgevolgd. Onze helpdesk is beschikbaar tijdens onderstaande uren:

Van ma tot vrij van 8u tot 22u
za en zo van 10u tot 18u

Stuur ons een email of bel ons nu

Probeer Growzer gratis en vrijblijvend uit.

Ontdek de troeven