Grower en EIT Food zetten samen in op circulaire economie

Dat er nog steeds heel wat voedselverspilling is, kwam in de coronaperiode eens te meer tot uiting. Een probleem dat een doortastende oplossing verdient. Samen de schouders zetten onder de circulaire economie in de horeca en voedingssector en dit op een technologische manier, was dan ook het vertrekpunt waar EIT Food en Growzer elkaar vonden. Het begin van een mooi en vooral duurzaam verhaal. Wij lieten alvast Martine van Veelen, Director European Institute of Innovation & Technology (EIT) Food, CLC West en Frank De Meulder, Managing Director van Growzer aan het woord. 

Martine, kun je even schetsen waar EIT Food voor staat en mee bezig is? 

Martine: EIT Food is een door Europa gefinancierde onafhankelijke organisatie die inzet op innovaties in de voedingssector. Daarvoor werken we samen met verschillende partijen, denk maar aan fabrikanten, vakverenigingen, onderzoeksinstituten en retailers. Danone, Nestlé, Puratos en Colruyt zijn bijvoorbeeld enkele van onze partners. Maar ook kleinere kmo’s en start-ups zijn onmisbaar. Meer nog het zijn vaak die start-ups die met de meest innovatieve ideeën komen. Wij financieren interessante projecten die binnen onze scope passen en stimuleren zo de innovatie en het verduurzamen van de voedingssector. 

En hoe hebben EIT Food en Growzer elkaar gevonden? 

Martine: Tijdens de coronacrisis merkten we dat heel wat horecaondernemers het steeds moeilijker kregen. Wij wilden als organisatie dan ook graag ons netwerk inzetten om door innovatie het ergste leed te verzachten en de sector toch een toekomst te bieden. Daarvoor waren we op zoek naar mensen met een doorgedreven kennis van horeca en zo zijn we via via bij Frank en Growzer uitgekomen.

Martine van Veelen

Frank: Niet alleen heb ik zelf heel wat ervaring in de horeca, bij Growzer beschikken we over nog heel wat bijkomende expertise en sectorale kennis. We zijn dan ook thuis en geïntegreerd in de hele flow van de horeca. Van fabrikant, over groothandel tot horecazaak: overal hebben we onze partners en samenwerkingen. 

Waar zetten jullie met jullie eerste gezamenlijke project concreet op in? 

Frank: Met ons eerste project mikken we resoluut op een circulair platform. Wat voor de ene horecazaak food waste is, kan voor een ander bedrijf een bron zijn van een nieuw product. Zo wordt bijvoorbeeld koffiegruis gebruikt als voedingsbodem voor het kweken van champignons en zijn er zelfs bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwerken van restanten van smoothies. Met Growzer kunnen we al een fors stuk van de mogelijkheden in kaart brengen. Zo weten wie wat bestelt, wie met overschotten zit en waar er permanent te veel besteld wordt. Maar om het hele verhaal rond te krijgen zijn er nog samenwerkingen met andere partners nodig.

Martine: En daar hebben wij onze rol te spelen. Wij kunnen perfect de juiste partijen met elkaar matchen. Door onze samenwerkingen en communicatie met alle spelers in de sector, kunnen we het terugdringen van deze overschotten en de circulaire economie faciliteren. Zo brachten we concreet nu Growzer ook al in contact met de start-ups Orbisk en Landfriend. 

Hoe vullen die drie spelers elkaar dan aan? 

Frank: Landfriend heeft op Europees niveau nauwe contacten met lokale boeren. Samen willen we zorgen dat de particulier via ons bestelplatform bij de lokale boer terecht kan. Ook in de B2C-markt kunnen we wat betekenen. Orbisk is dan weer thuis in het monitoren van het afval dat weggegooid wordt door middel van camera’s op de afvalbakken. Zij weten nu al hoeveel afval en welke afval er wordt weggegooid en met Growzer kunnen we dit verrijken met een effectieve kost. Reken maar dat de ogen van een horecaondernemer dan pas echt open gaan. Doe daar nog wat machine learning bij en we komen met verschillende partijen tot een circulair en toekomstbestendig verhaal dat voor iedereen beter, rendabeler en duurzamer is. 

Martine: De gesprekken tussen de verschillende partners lopen en vervolgens zijn wij er om dit naar een Europees niveau te tillen. Wat werkt in België kan ook perfect functioneren in bijvoorbeeld Nederland, Spanje of een ander Europees land. Daarbij werken we trouwens ook veelvuldig samen met lokale overheden. 

Klinkt super en wat brengt de toekomst nog? 

Frank: Het spreekt voor zich dat we met Growzer mee aan deze kar willen trekken. Op ons platform willen we alle actoren samenbrengen, de werking stroomlijnen en zorgen voor meer circulariteit in de economie. Een duurzaam streven waar we werkelijk in geloven. We denken dat de tijd er ook rijp voor is. 

Martine: Wij zijn blij met gemotiveerde partners te kunnen werken die inzetten op innovatie en er vol voor gaan. Geregeld hebben we projecten dus ongetwijfeld is dit nog maar het begin van het verhaal. Wij zullen er alvast alles aan doen om van dit project een succes te maken. De horeca duurzamer, circulair en bijgevolg ook rendabeler maken: daar gaan we samen voor

Bedankt voor jullie tijd en veel succes! 

Meer weten over EIT Food? Bekijk dan zeker eens de site www.eitfood.eu 

Hulp nodig of heb je nog een vraag?

Wij helpen je graag verder! Onze supportmail wordt 24/7 opgevolgd. Onze helpdesk is beschikbaar tijdens onderstaande uren:

Van ma tot vrij van 8u tot 22u
za en zo van 10u tot 18u

Stuur ons een email of bel ons nu

Probeer Growzer gratis en vrijblijvend uit.

Ontdek de troeven